Lessen volgen

on

Elke dinsdagavond en donderdagavond hebben we lessen. De dinsdag is speciaal ingericht voor de mensen die het spel nog niet zo goed kennen. We beginnen de eerste lessen met de waarde van de schaakstukken en de bewegingen die alle stukken mogen maken. In de lessen hierna gaan we in op de notatie van de zetten. Dat is praktisch, want de meeste kinderen willen schaakpartijen naspelen en de openingen leren. Daarbij hebben zij kennis van de notatie nodig, omdat zij anders niet weten hoe het werkt.

Na deze lessen kan er een proef aangevraagd worden. Dit staat ook bekend als het pionnendiploma, torendiploma en koningsdiploma. Heeft het kind alle drie de proeven doorstaan met een voldoende resultaat, dan mag het zich met recht een schaker noemen! Uiteraard is het doen van de proeven niet verplicht. Het is meer een manier om zelf te kijken in hoeverre de regels en mogelijkheden zijn blijven hangen.

De donderdagavond is niet voor beginners. Tijdens die lessen gaan we in op speciale openingen en lossen we schaakraadsels op. Dit is praktisch voor de amateurs en de mensen die beter willen leren schaken. De opening is een van de meest belangrijke delen van het schaakspel en door problemen op te lossen in bepaalde stellingen wordt het inzicht van de schakers vergroot.

Schaakwedstrijden spelen

Op de zaterdagen hebben we kleine competities. Om 10 uur bekijken we de inschrijven en maken we groepen en een speelschema. Om 11 uur worden de eerste wedstrijden gespeeld en om 12 uur is er eten en drinken. Dit is gratis voor de leden, maar het heeft er wel voor gezorgd dat we 5 euro entree rekenen voor deelname. Om 16:00 worden de laatste wedstrijden gestart en meestal zijn we elke zaterdag rond 17:00 klaar voor de prijsuitreiking. Ook hier geldt dat dit vooral handig is om beter te leren schaken, meer inzicht te krijgen en vooral meer ritme op te bouwen, zodat het schaken steeds makkelijker en beter zal gaan voor alle spelers!

Lees meer